Les imatges i els sons de la revolució del Maig del 68 han tornat a reviure a FILMETS

20/10/2018

La Sessió Manifest del festival de curtmetratges rememora els 50 anys dels fets de París

FILMETS ha mostrat com el moviment d’estudiants i treballadors amb epicentre a París el 1968 va encendre la llum del cinema polític

Els fets de maig de 1968 a Paris, dels quals ara s’han commemorat els 50 anys, s’han tornat a reviure al festival de curtmetratges FILMETS de Badalona. La Sessió Manifest, que presenta curts de cinema compromès, va retre homenatge audiovisual a aquests fets històrics que van marcar a tota una generació.

La sessió va ser presentada per la directora de l’Institut français de Barcelona, Pascal de Schuyter, i pel director de la Cinémathèque de Toulouse, Dominique Auzel.

A la pantalla del Teatre Zorrilla es van projectar tan curtmetratges de ficció com curts amb imatges reals gravades als carrers de París i que ara s’han convertit en uns documents excepcionals. Són pel·lícules que recullen la imatge i el so de la revolució.

Amb aquesta sessió especial, FILMETS ha mostrat com el cinema va explicar l’any 68 la història del moviment d’estudiants i treballadors que va sacsejar els fonaments de la societat francesa.

FILMETS ha posat de relleu que els fets de maig de 1968 van encendre la llum del cinema polític. Una selecció de curtmetratges inèdits que s’ha fet gràcies al suport de la Cinémathèque de Toulouse i de l’Institut français de Barcelona.

Dominique Auzel, Director de la Cinémathèque de Toulouse

Els curtmetratges que es van projectar

Tres de les pel·lícules que s’han vist al Teatre Zorrilla han format part del Programa Internacional. Es tracta de tres obres de ficció: ‘París, 1969’; ‘Un gran silence’ i ‘Bellwether’.

Però també es van projectar 6 curts amb imatges reals dels fets del Maig del 68. Van ser les següents:

‘Ce n’est qu’un debut’: un curt de 10 minuts, sonor, gravat per un col·lectiu de cineastes coordinats per Michel Andrieu.

‘CCP’: Un curt de 5  minuts, sonor, gravat per un col·lectiu de cineastes. Denúncia de la violència policial al barri Llatí de París que recull també les peticions de donacions a favor de les víctimes.

‘Ciné-Tract Nº 001.31.555’: un curt de 3 minuts, sense so i fet per Raymond Cazaux i un grup de cineastes independents. Mostra la vaga general a la Sorbona. Cinétract de tendència anarquista.

‘Affiches de Beaux Arts en Mai 68’: Un curt de 6 minuts, sonor, d’autor o autora desconegut. Mostra el pensament crític de la secció de Belles Arts de la Universitat de París.

‘Grèves Mai 68’. Un curt de 2 minuts, sense so, obra de Pierre Breinan. El seu autor diu que “la revolució burgesa va ser jurídica, la revolució proletària va ser econòmica, i la nostra serà social i cultural”.

‘Cinétracts Avignon Nº 2’. Un curt de 3 minuts, sense so, col·lectiu amb la col·laboració de Jean Fléchet.