La 44a edició de FILMETS Badalona Film Festival es posa en marxa en un Teatre Zorrilla ple a vessar amb la projecció de ‘The Silent Child’, guanyadora aquest any de l’Oscar al millor curt de ficció

20/10/2018

El director de fotografia de ‘The Silent Child’, Ali Farahani, presenta el seu curt i fa una crida a la integració a les escoles dels infants amb discapacitats auditives

Més de 220 curtmetratges es projectaran a la Secció Oficial Internacional de FILMETS, que es farà fins al 28 d’octubre

Teatre Zorrilla el dia de la sessió inaugural 2018

La 44a edició del FILMETS Badalona Film Festival es va posar en marxa ahir divendres en un Teatre Zorrilla ple a vessar de públic. I ho va fer amb un curt d’excepció: ‘The Silent Child’, guanyador aquest any de l’Oscar al millor curt de ficció.  Una de les sorpreses de la nit pel públic va ser que el director de fotografia de ‘The Silent Child’, Ali Farahani, va presentar personalment el seu curt. El festival es desenvoluparà fins al 29 d’octubre i s’hi podran veure a la Secció Oficial Internacional més de 220 de curtmetratges procedents de països de tot el món.

‘The Silent Child’ explica la història d’una nena sorda de 4 anys que viu en un món de silenci fins que una treballadora social l’ensenya a fer servir el llenguatge de signes per comunicar-se. En la seva intervenció davant del públic que omplia el teatre, Ali Farahani va defensar la integració a les escoles no especialitzades dels infants amb problemes auditius. El curt va entusiasmar al públic, que es va emocionar amb la historia d’aquesta nena sorda. També va ser present a la sessió inaugural el director del curt ‘Leçon de choses’, Pierre Dugowson.

Ali Farahani

Itàlia, el país convidat

En l’edició d’aquest any, Itàlia serà el país convidat del festival i el protagonista de la sessió FOCUS FILMETS, que es farà demà diumenge 21 d’octubre. En aquesta sessió es projectaran diversos curtmetratges italians, que en molts casos comptaran amb la presència al Teatre Zorrilla dels seus directors.

Prèviament, el Teatre Zorrilla serà l’escenari d’un espectacle contemporani: Pinocchio Elettronico. Es tracta de la projecció de la pel·lícula muda de 1911 acompanyada de música electrònica interpretada en directe per tres músics.

Ninetto Davoli, actor fetitxe de Pasolini, rebrà el Premi Honorífic de FILMETS

Ninetto Davoli, un dels actors preferits de Pier Paolo Pasolini, rebrà dilluns 22 a les 19 hores el Premi Honorífic del festival. Ninetto Davoli serà present a la sessió especial de Cinema Històric, on es projectaran 4 curts dirigits pel controvertit director italià.

Amb aquest guardó es vol reconèixer la llarga trajectòria artística al cinema, al teatre i a la televisió de l’actor italià.

Els 50 anys del maig del 68

Avui dissabte a les 19 hores, FILMETS recordarà els 50 anys del Maig del 68. En una sessió especial de Manifest (curts compromesos) es rememoraran amb curts fets amb imatges reals gravades a Paris els fets d’ara fa 50 anys. També s’emetran curts de ficció però amb fets basats en la revolta de Paris.

Francesc Orella i Assumpta Serna

Dels actors i directors que passaran pel festival FILMETS cal destacar la presència de Francesc Orella i Assumpta Serna.

Amb Francesc Orella, ‘Merlí’ tornarà dilluns 22 a les 16.30 hores a les aules. Francesc Orella presentarà el seu curt ‘Letargo’ davant dels alumnes de les escoles de cinema de Catalunya que ompliran el Zorrilla. Posteriorment Francesc Orella debatrà amb els estudiants sobre cinema.

Un curt de luxe per tancar el festival

La pel·lícula que tancarà el festival, divendres 26, serà la nordamericana ‘Lunch Ladies’. La productora i guionista del film, Clarissa Jacobson, acompanyada per altres membres de l’equip de producció, serà al Teatre Zorrilla de Badalona per presentar la pel·lícula.

‘Lunch Ladies’ explica la història de dues cuineres d’un menjador escolar fartes de la seva feina i que faran qualsevol cosa per aconseguir convertir-se en les chefs personals de Johnny Depp.

La Nit de les Venus

El moment culminant del festival FILMETS serà la Nit de les Venus, que es farà el dissabte 27 a les 20 hores al Teatre Zorrilla. En aquesta vetllada, que serà emesa per la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, es donaran tots els guardons d’aquest any –les tradicionals Venus de Badalona– i es projectarà el curt guanyador.

Un any més, el Teatre Zorrilla serà la seu central del festival internacional de curts, tot i que també hi haurà projeccions al Teatre Principal, al Teatre Blas Infante i a l’Institut français de Barcelona. El Centre Cultural El Carme acollirà les dues sessions de Filmets Pro. A totes les sessions del FILMETS Badalona Film Festival l’entrada serà gratuïta.

OFF FILMETS, les activitats no competitives del festival

Dintre del FILMETS  Badalona Film Festival, el OFF FILMETS aplega totes aquelles activitats que no són competitives. És aquí on s’inclouen uns tallers de cinema per a infants,  les projeccions de curts a escolars de Primària i Secundària; les sessions a les biblioteques de la ciutat i les activitats adreçades a professionals del món audiovisual.

Les projeccions per a escolars de Badalona es desenvoluparan al Teatre Blas Infante, on es faran 6 sessions de Filmets Primària, adreçades a alumnes de 3r de Primària, i 6 sessions més de Filmets Secundària, adreçades a alumnes de 4r curs d’ESO. Aquestes projeccions mobilitzen uns 6.000 escolars.

El Centre Cultural El Carme serà el punt de trobada dels professionals del món del curtmetratge. La sessió de treball tindrà lloc el divendres 26 a les 16.30 hores amb el nom de ‘Mou el teu curt’, que amb la presència entre d’altres participants dels membres del Jurat Internacional de FILMETS es donaran indicacions de com els autors de curts poden introduir-los en el mercat.